Pohádkové Krkonoše dětem blíž

30.12.2016

Jak nenásilnou formou a sympaticky představit a přiblížit dětem oblast, ve které prožívají své dětství? Přeci pohádkou a bytostmi, které v Krkonoších žijí. A tak z pera Krkonoš – svazku měst a obcí vznikl projekt, resp. cestovatelská razítkovací hra po regionu s názvem Pohádkové Krkonoše.

Alena Cejnarová, manažerka organizace, převlečená za krkonošskou Hančí, v průběhu právě končícího roku 2016 navštěvovala děti v mateřských i základních školách, během víkendů cestovala na různá místa v Krkonoších, kde byly pořádány kulturně lidové akce. Za pozvání byla vždy moc ráda.

K rekapitulaci Pohádkových Krkonoš na cestách Alena Cejnarová shrnula: „Projekt byl a je vytvořen především pro děti, samozřejmě v úzké součinnosti s rodiči, prarodiči či učiteli. Proto jsme se snažili v průběhu uplynulého roku oslovit co nejvíce dětí v základních a mateřských školách, kde jsou vždy pohromadě. Prezentaci si vzala na starost „Hančí“, vždyť kdo jiný, než starostlivá maminka by dokázal dětem vše lépe vysvětlit.“ Hančí má připravený krátký program, během kterého si s dětmi společně pěkně povídá o horách, o tom, proč je příroda vzácná a proč ji musíme ochraňovat, o Krakonošovi a všech jeho starostech, ale také o tom, co všechno mohou děti v Krkonoších zažít. Sama díky osobním konzultacím s malými i většími dětmi prožívá nezapomenutelná setkání a mimořádně inspirativní okamžiky, veselé, překvapivé, k zamyšlení. „Děti často Hančí překvapí svými znalostmi a nadšením, Krakonoš tak získává spoustu nových malých pomocníků a výletníků. Z prezentace si všichni odnášejí domů brožurky určené pro rodiče a razítkovací hru.“

Při cestování po kraji vystupuje ve stanu Svazku Krkonoše s velkoformátovou fotografií Sněžky, fotopointy Krakonoše a Hančí (stojany s malovanými postavami v životní velikosti a volnou plochou pro hlavu s usměvavou tváří zájemců o fotografii), i spoustou zajímavých tištěných materiálů a map. Přibalí nějakou tu soutěž a odměnu. Stánek navštěvuje mnoho milých dětí ale i dospělých. Díky tomu se seznámí s propagačními materiály o Krkonoších i razítkovací mapou Po stopách Krakonoše. „Ve Svazku Krkonoše jsme moc rádi, že naši několikaměsíční práci a snahu o kvalitní produkt můžeme zúročit. Děti hezky na prezentaci reagují, hra se jim líbí. Prostřednictvím osobních setkání se k nim dostanou propagační brožurky a další motivační nabídka k poznávání a cestování.“

V závěru letošního roku se již Hančí nikam nechystá. Musí přeci napéct nějaké to cukroví, aby krom Kuby, hajného a malého Vojtíška zbylo také Krakonošovi. V příštím roce 2017 se však těší na všechna další milá setkání!

Rádi přijedeme i k vám – do školy, školky, na zajímavou akci dovnitř i ven. Pište na e-mail CejnarovaAlena@muvrchlabi.cz

Kde všude jste mohli Hančí z Pohádkových Krkonoš potkat:

Vrchlabí v pohybu, Výročí 25 let ZŠ Školní Vrchlabí, Den dětí v Prosečném, Maloúpský jarmark, Minifestival Křižlice, Den bez aut Jilemnice, Medové slavnosti Špindlerův Mlýn, Pohoštění studeneckou polévkou, ZŠ Komenského Vrchlabí, MŠ Hostinné, MŠ Poniklá, MŠ Víchová nad Jizerou, MŠ Kamínek Harrachov, MŠ Dolní a Horní Rokytnice.

Kampaň na podporu projektu Pohádkové Krkonoše proběhla díky spolupráci Svazku Krkonoše se státní agenturou CzechTourism.

Slož si puzzle Chci jiný obrázek